Здравје

Проќељ – мал, но моќен природен борец против ракот

Поради мирисот кој се шири при готвењето и горчината, проќељот не е омилено јадење на сите. Луѓето главно или го обожаваат или не го поднесуваат. Во која група и да сте, не е лошо да знаете дека тој има големи здравствени придобивки. Затоа што е член...

Здравствениот систем е под притисок од можна пандемија на Голема кашлица. Министерот Меџити повика на одговорност

Министерството за здравство е под притисок да најде решение за спречување на ширење и можна пандемија од заразно инфективната болест Голема кашлица. Според евиденцијата едвај 84% од децата се вакцинирани за заштита од ова заболување. Министерот за здравство Фатмир Меџити изјави дека државата ги превзема...

Студот ги стега вените, ризикот од удари е огромен

Ниските температури се иницијатори за мозочни, срцеви и васкуларни проблеми. Лекарите категорично препорачуваат особена внимателност на хронично болните во вакви услови. Освен, оние кои за своите проблеми знаат на потенцијален удар се и останатите. Што во вакви услови треба превентивно да се направи? Кардиоваскуларните болести се меѓу...