HomeМакедонијаЛаборант и медицинска сестра на работа тргнале во Здравствениот Дом Берово по...

Лаборант и медицинска сестра на работа тргнале во Здравствениот Дом Берово по Владина одлука за забрана на нови вработувања

Published on

Лаборант и медицинска сестра на работа тргнале во Здравствениот дом во Берово од 1 јули иако постои Владина одлука за запирање на сите постапки за вработување во јавните институции

Се задолжуваат работодавачите од јавниот сектор и трговските друштва во државна сопственост да ги запрат постапките за вработување на неопределено време и унапредување врз основа на издадени позитивни известувања за обезбедени финансиски средства од Министерството за финансии за 2024 година во периодот од 14.02.2024, а кои се започнати на и по 24.06 2024 година, стои меѓу другото во владината одлука

Зошто одлуката не е почитувана ?

Одлуката по објавениот оглас во Агенцијата за вработување на овие две лица од определено на непоределно работно време е спроведена во законски определениот рок, односно пред стапување на сила на Владината одлука, изјави диркеторката на Здравствен дом берово Весна Коловска

Непочитувањето на споменатат одлука има консеквенци на кривична одговорност  за раководителите на институциите кои го спровеле вработувањето.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Владата поради топлото време денес донесе препораки за ослободување од работа на неколку категории граѓани и забрана за физичка активност на отворено

Владата на денешната седница поради топлото време денес донесе препораки за ослободување од работа...

Што итно треба да се направи ако телото прегрее на високите температури

Неколку основни правила кои можат да спасат и живот  треба да се знаат кога...

ВМРО ДПМНЕ: Ако Филипче имаше морал тој во политиката немаше да се врати

Венко Филпче, претседателот на СДСМ, е човек без морал бидејки ако го имаше тој...