HomeШтип„Прима Инкасо ДООЕЛ“  Штип  стана првата лоби-организација запишана во Регистарот на лобисти,...

„Прима Инкасо ДООЕЛ“  Штип  стана првата лоби-организација запишана во Регистарот на лобисти, лоби-организации и лобирање

Published on

Прима Инкасо ДООЕЛ“  Штип и официјално стана првата лоби-организација запишана во Регистарот на лобисти, лоби-организации и лобирање  запишано  во регистарот на лобости  на ДКСК  а нејзини сопственици се  Стефанија Монева и Киро Монев .

Ова е прва организација која се регистрира според Законот за лобирање, кој е донесен пред две години и ги повикувам и другите заинтересирани за лобирање да се регистрираат. ДКСК и Секретаријатот ќе им помогнат во процесот на регистрација – рече Зоран Богоевски, член на ДКСК на денешната седма седница.

Инаку „Прима Инкасо“ е реномирана компанија од Штип, која е дилер на „Толту Моторс“.

Според Законот, лобирањето претставува активност со цел остварување влијание врз процесите на подготвување, донесување и изменување на закони, подзаконски или други општи акти, како и јавни политики, односно програми што ги донесуваат органите кај кои се лобира, особено кога тие политики, односно програми се однесуваат на просторно и урбанистичко планирање, развој и доделување, односно распределба на јавни средства.

Лобирање може да вршат само лобисти регистрирани согласно со одредбите од Законот или пак овластено лице на лоби- организацијата но , тие не го смеат следното.

подароци, услуги, влијание или други погодности или предности за себе или за друг, ниту да го стави лицето кај кое лобира во состојба на судир на интереси или ќе му предизвика чувство на обврска спрема лобистот, односно лоби-организацијата. Предвидената глоба за вакво дејство е во износ од 500 до 1.000 евра, согласно Законот за лобирање.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Мицковски и Орбан договориле специјална  соработка помегу Македнија и Унгарија. СДСМ прашува Која е улогата на Груевски во кредитот

Христијан Мицковски и Виктор Орбан оговориле специјална  соработка помегу Македонија и Унгарија на  повеке...

Министерството за здравство ќе прогласи мораториум за некои специјализации,а најдобрите пет студенти од медицинските факултети ќе бидат вработени веднаш

Мораториум на Докторските специјализации најави денес министерот за здравство Арбен Таравари. Причините за ова се...

ВМРО ДПМНЕ :  Филипче останува во политиката за да се аболира од криминалот

Венко Филипче, новиот претседател на СДСМ и денес беше актуелен за ВМРО ДПМНЕ. Тие...