HomeШтипКуќата на духовите во Штип. Која е мистерија која трае со децении?

Куќата на духовите во Штип. Која е мистерија која трае со децении?

Published on

Штип има своја мистерија која трае со децении. Објаснување за неа имам многу но секогаш кога се зборува за неа , дополнувања, “сознанија” и нови податоци за приказната има секогаш

Станува збор за Куќата на духовите во Штип која се наоѓа на улицата Вита Поп Јорданова  и е изградена пред … години.. Оттогаш ова место стана интигрантно за сите, а тези, теории и објаснувања за тоа што се случува во и околу неа има секогаш нови.

За овие тврдења има и сведоци и епилог за наводните драматични духовни игри, пораки, стравови и надреални сили

Крунски аргумент за “играта на духовите” во оваа куќа и на ова место е фактот што секое минување покрај него за многумина е стресно. Ја вртата главата, минуват што побргу но и се потсетуваат дека таму ништо добро не се случува.

Од изградабата на оваа куќа.. па досега… таму речиси нема никого. Се обидувале сопствениците, потстанари и изјнамувачи на простор да зивеат и работат но нив секогаш за многу кратко време, злите духови експресно ги истерувале оттаму. Им доаѓаат на сон, не им даваат да спијат, бизнисот не оди, а пречкорувањето а рагот за секого се испоставило дека е клетва.

Последниот сопственик на оваа куќа почина пред извесно време и повторно за неа никој не сака да слушне иако тој не почина во куќата плашејќи се од духовите кои го проколнувале и му се заканувале што токму на ова место куќата е изградена.

Што моментално се случува во Куќата на духовите?

Целата вистина и почетокот на мистеријата која трае всушност не започнува со изгардбата на оваа куќа туку со местото за кое најстарите знаат дека било муслиманско свето место. Токму и затоа, според верувањето,  духовите го штитат од сите живи кој овде престојуваат.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Со уредување на тротоарските површини се финализира рехабилитацијата на ул 11 Октомври и нејзините краци

Денешното уредување на тротоарските површини е финализација на комплетната реконструкција на улицата 11 Октомври...

Започна одбележувањето на хоризонталната сигнализација во Штип

Безбедноста на пешаците и подобрата прегледност за учесниците во сообраќајот е причината, ЈП Стипион...

Денес е Петров ден или, православната црква го слави споменот на светите апостоли Петар и Павле, со кој се одбележува завршувањето на повеќедневните пости

Со утринска златоуста литургија денес штипјани го одбележуваат православниот празник Петровден, односно,црквата го слави...