HomeМакедонијаПлатите на административците се се помали. Постои  ли ризик за  услужен распад...

Платите на административците се се помали. Постои  ли ризик за  услужен распад ?

Published on

Платите на вработените во јавниот сектор низ годините имаат се помалу учество во вкупниот буџет кој државата го троши, покажува  анализата на Здружението за истражување и анализи ЗМАИ  за периодот 2010 -2021  година.

За разлика од овој  , во периодот  2021-2023 се согледува тренд на зголемување на учеството на платите во вкупните трошоци.

Ова покажува и друг интересн податок, односно дека  согласно Светската Банка, учеството на платите во вкупниот буџет на Република Македонија има тренд на намалување и е под светскиот просек што моѓе да биде ризично од друг аспект.

Учеството е пониско од светскиот просек, што може да се гледа позитивно доколку е резултат на стратешки реформи и подобрувања на ефикасноста на вработените во јавниот сектор,  меѓутоа, доколку помалото учество е резултат на потценети плати тоа може да доведе до недоволно финансирани јавни услуги и да влијае на квалитетот на управувањето. укажуваат аналитичарите.

– Во период од 2015-2019 година, освен во 2017 година, има тренд на зголемување на вработувањата, а во период од 2019 година, со исклучок на 2021 година имаме намалување на бројот на вработени

Притоа е утврдено дека најголем раст број на вработени во јавнот сектор има во 2018 година, кога бил забележан раст од дури 2,6 проценти во однос на претходната година.

Како и да се гледа, помалку или повеке  најмногу вработувања  секогаш има  по избори. Исклучок се 2016 и 2020 година, кога се парламентарните избори и во 2017 и 2021 година кога се одржуваа локалните избори.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Мицковски и Орбан договориле специјална  соработка помегу Македнија и Унгарија. СДСМ прашува Која е улогата на Груевски во кредитот

Христијан Мицковски и Виктор Орбан оговориле специјална  соработка помегу Македонија и Унгарија на  повеке...

Министерството за здравство ќе прогласи мораториум за некои специјализации,а најдобрите пет студенти од медицинските факултети ќе бидат вработени веднаш

Мораториум на Докторските специјализации најави денес министерот за здравство Арбен Таравари. Причините за ова се...

ВМРО ДПМНЕ :  Филипче останува во политиката за да се аболира од криминалот

Венко Филипче, новиот претседател на СДСМ и денес беше актуелен за ВМРО ДПМНЕ. Тие...