HomeМакедонијаВладините ресорни промени се козметички, смета прoфесорот  економист Бранимир Јовановиќ

Владините ресорни промени се козметички, смета прoфесорот  економист Бранимир Јовановиќ

Published on

Најавените владини  ресорни промени  се козметички, смета   Бранимир Јовановиќ економски аналитичар и универзитетски професор  за најавата за реформирање на министерството за Економија, додавање на труд, а издвојување на енергетиката, рударството и минералните суровини како посебно министерство вели „наместо да има кратење на министерствата и рационализација на државните институции, сега повторно ќе има дуплирање“.

„Ова е козметичка промена која нема да промени ништо. Не е важно дали ќе има посебно министерство за енергетика или ќе биде тоа сектор во склоп на министерството за економија, како што е сега. Битно е што ќе прават тие луѓе што се таму, а ние за тоа ништо не слушнавме, размислува Јовановик.

Поради ова професорот Јовановиќ  овие реформи однапред ги смета за пропаднати.

Тоа само покажува колку е безидејна оваа гарнитура, тие просто не знаат што да прават сега кога дојдоа на власт, и ќе глумат правење реформи, кои се само префрлање од шупливо во празно“, вели Бранимир Јовановиќ.

За Јовановиќ,  друг проблем и тоа што  овие промени  ќе значат  дополнително оптеретување на државниот буџет.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Мицковски и Орбан договориле специјална  соработка помегу Македнија и Унгарија. СДСМ прашува Која е улогата на Груевски во кредитот

Христијан Мицковски и Виктор Орбан оговориле специјална  соработка помегу Македонија и Унгарија на  повеке...

Министерството за здравство ќе прогласи мораториум за некои специјализации,а најдобрите пет студенти од медицинските факултети ќе бидат вработени веднаш

Мораториум на Докторските специјализации најави денес министерот за здравство Арбен Таравари. Причините за ова се...

ВМРО ДПМНЕ :  Филипче останува во политиката за да се аболира од криминалот

Венко Филипче, новиот претседател на СДСМ и денес беше актуелен за ВМРО ДПМНЕ. Тие...