HomeЕксклузивноИмаат ли Непалците предност пред македонските работници ?

Имаат ли Непалците предност пред македонските работници ?

Published on

Македонија се соочува со голем проблем креиран од приватниот сектор. Кај нас,во голема мера се „увезува“ странска работна сила која за иста работа зема повеќе плата, реагираат од Гласен текстилец.

Се соочуваме со проблем каде што на македонските работници не им се продолжени договорите за вработување и истите остануваат без плата и здравствено осигурување иако се само неколку месеци пред заминување во пензија, се огласија од Гласен текстилец.

За разлика од нашите, стои понатаму во соопштението, односот со странските работници е привилигиран.

Непалците имаат предност,кога станува збор за вработувањето,додека нашите работници се ставени во втор план.Многу работници кои останале без работа,користат додаток во случај на невработеност од страна на заводот за вработување бидејќи истите останале без работа како резултат на тоа што нивното место е заземено од странска работна сила,велат од Гласен текстилец.

Од друга страна , со оваа констатција не се согласуваат работодавачите.

Големиит дефицит на работна сила во економијата веке остава сериозни последици. Што ургентно треба да направат работодавачите ?

Од друга страна, пак, статистиката кажува нешто сосема друго: во земјава во моментов има 8.483 слободни работни места и 154.145 невработени лица.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Мицкоски пред парламентот наидовме на опљачкана држава и кримал на секаде

Наследивме опљачкана држава и кримаинал на секаде околу нас но за 30 дена од...

Угледниот професор Бранимир Јовановиќ алармира : за камати годишно плакаме повеке отколку за пензии и социјална помош

Постојат два загрижувачки индикатори поврзани со ребалансот на Буџетот за 2024 година што новата...

СДСМ повторно  поставува прашања за имотот на Јанушев и Тошковски

СДСМ  денес повторно поставува прашања за имото на Игор Јнаушев и Панче Тошковски. Првиот...