HomeЕксклузивноУтре е Велик Четвртток, денот од кога Светата црква се подготвува за...

Утре е Велик Четвртток, денот од кога Светата црква се подготвува за трите најтажни денови од годината

Published on

Утре е Велик Четвртток, денот од кога Светата црква се подготвува за трите најтажни денови од годината.

Што се случило потоа?мочнува со полсле вечерата

На овој ден се вапцуваат Велигденските јајца и тоа пред изгрејсонце.

Народните обичаи, чинот на вапцувањето го толкуваат на следниот начин

Обуичаот го опфаќа и счледното.

Во мегувреме, во црковни храмови се служат утрински свети литургии,во овие, како што Библијата го толкува, најтажни денови во христијанството.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Мицковски и Орбан договориле специјална  соработка помегу Македнија и Унгарија. СДСМ прашува Која е улогата на Груевски во кредитот

Христијан Мицковски и Виктор Орбан оговориле специјална  соработка помегу Македонија и Унгарија на  повеке...

Министерството за здравство ќе прогласи мораториум за некои специјализации,а најдобрите пет студенти од медицинските факултети ќе бидат вработени веднаш

Мораториум на Докторските специјализации најави денес министерот за здравство Арбен Таравари. Причините за ова се...

ВМРО ДПМНЕ :  Филипче останува во политиката за да се аболира од криминалот

Венко Филипче, новиот претседател на СДСМ и денес беше актуелен за ВМРО ДПМНЕ. Тие...