HomeМакедонијаДенес се делат повисоки пензии. На едни  600 на други  3 000...

Денес се делат повисоки пензии. На едни  600 на други  3 000 денари  покачување

Published on

Околу 337.000 пензионери во државата денес  ќе добијат повисоки пензии за 5,3%, согласно новата методологија воведена со последните измени во Законот за пензиското и инвалидското осигурување.Пресметките покажуваат дека зависно од групата, пензионерите можат да очекуваат зголемување од 600 до 3.000 денари.

Најниската категорија пензии која се движи од 12.500 до 16.000 денари, во која спаѓаат 40% од пензионерите ќе добие зголемување на пензијата од  662 до 850 денари. Ова е причина што тие ја покренаа иницијативата за линеарно зголемување од  5 000 денари.

Барањата на пензионероте за нерални веднаш ги прогласија од СДСМ образложувајки дека овие пари ке урнат ситемот. Од друга страна , ВМРО ДПМНЕ барањата ги заери како објективни и тоа во рок од 1 година од формирањето на нивата влада.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Со едукација за рециклажа, децата од Вера Циривири Трена го одбележаа Денот на планетата земја

Со едукација за рециклажа, децата од д.г. Вера Циривири Трена го одбележаа Денот на...

Добра идеја, тим и јасен план се потребни за успешна реализација на стартап бизнис,

На годинешната Недела на претприемништвото професори од универзитетот Гоце Делчев во Штип и од...

Јорданов работи без градежна дозвола, истакнаа од СДСМ. Јорданов: Од СДСМ прашуваат зошто се работи

Иван Јорданов  гради набрзина, а потоа  дава изјави , сече ленти и снима филмови, ...