HomeМакедонијаЈагнешкото во Грција е 600 денари а до Велигден  цената ќе паѓа....

Јагнешкото во Грција е 600 денари а до Велигден  цената ќе паѓа. Кај нас е 800 денари и до Велигден цената ќе се покачи

Published on

Цената  на јагнешкото во Грција е 600 денари а до Велигден   таа  ке пага.

Цената до Велигден сигурно ке падне уште. Тоа е најсветлиот христојански  празник и секој треба да си дозволи  на масата  традиционална храна, изјави Томас Караманис, управител на голем трговски синџир во Комотини.

Грчката  влада ја има воведено т.н. Велигденска кошница која вклучува храна и деликатеси типични за овој празник.  Тие се значително поефтини и ниту еден трговец не смее да ги допре цените.Во спротивно, следуваат ѓестоки казни оа дури и затврање на маркетите.

Во време на пости исто така има специјална кошница со прпдукти чија цена е пониска од 40-50%.

Контролите се ригорозни и  нема никакви шанси  да се створи вештачки дефицит.  Се проверуваат не само рафтовите туку и магацините , објаснува Караманис.

Компаративно на платите, јагнешкото кај нас би било помалку од 300 денари и во таков счулај девата на оваа тема не би имало. Вака, незадоволни се сите освен трговците  кои од традицијата  направија луксуз  кој можат да си дозволат многу малку. 

Кај нас е 800 денари и до Велигден цената ќе се покачи.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Апсурд, незадоволство и петиција. Еден жител ја кочи реконструкцијатав на патот Делчево – Габрово

Само еден жител од делчевското село Габрово ја кочи реконструкцијата на регионалниот пат Делчево-Габрово. Незадоволни,...

Меѓународен ден на Децата на улица. Зошто на улиците се само деца Роми ?

Скоро сите деца на улица се од Роми, потенцира Васка Бајрамовска-Мустафа, советничка на омбудсманот...

Рачно изработен кујнски прибор од дрва. Љубов на дедо Санде од Врсаково

76 годишниот дедо Санде од Врсаково веќе половина век изработува кујнски прибор од дрва,...