HomeМакедонијаОд Македонија први се селат луѓето со добри плати и со високо...

Од Македонија први се селат луѓето со добри плати и со високо образование

Published on

Иако  Македонците се соочуваат со миграции и иселување заради подобра работа големото меѓународно истражување кое го спроведе групацијата  Алма Кариера сопственици на најголемите сајтови за вработување  меѓу кои и македонскиот сајт Вработување.ком, покажа дека секој трет човек во Европа е подготвен да се исели заради подобра работа. Истражувањето е  спроведено во 13 источноевропски земји со 76.357 одговори.

Најмногу подготвени за преселба заради работа се вработените со поголеми приходи и поголемо образование (29%). Истите тие во најголем процент би се иселиле заради работа во својата професија (55%). А можност за преселба со семејството  (60%) и потенцијалот за финансиска добивка (60%) се главните мотиватори за работа во странство.

Македонците пак  се оние кои најмногу размислуваат да се иселат од сопствената земја заради подобра работа а потoа се Естонците, најмалку својата земја заради подобра работа би ја напуштиле Бугарите!

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Мирен изборен ден имаше Источниот регион до 17 часот

Источниот регион до 17 часот имаше мирен изборен ден, а гласачи се појавија со...

Сите маркети и други малопродажни места денес беа затворени, но некои компании работеа

Сите малопродажни маркети и други продажни места денес беа затворени и стриктно ја почитуваа...

Паркирање на срамот во Штип

Сите критики ги заслужуваат овие возачи кои агресивно ја уништуваат природата со нивните автомобили...