HomeМакедонијаОдржана манифестацијата Зелникот на баба во Пробиштип

Одржана манифестацијата Зелникот на баба во Пробиштип

Published on

Денес во Пробиштип по 11 пат се одржа манифестацијата Зелникот на баба.

Ваков напредок и развој на манифестацијата организаторите веќе очекувале.

Градоначалникот Драган Анастасов го изрази задоволството што помладокот ја продолжува традицијата.

Плоштадот во Пробиштип беше пол од посетители не само од земјата туку и од Балканот.

Учесничките, воглавно сите се со повеќегодишно искуство и учество вои манифестацијата.

Во зависност од домакинката, начинот на подготвка е различен, а некој го споделија својот:

Без оглед на начинот секоја од домакинките, начинот и постапката ја научила од својата мајка.

Секако тие традицијата ја продолжуваат и знаењето го пренесуваат и понатаму.

Сепак, има и од оние кои за сукање не се заинтересирани

Жените од Ратавица особено се истакнаа и се пофалија дека како нивниот нема никаде.

Како се подготвува и по што тој се разликува.

Посетителите не го криеа незадоволството, а повеќето од нив овде не доаѓаат прв пат.

На овогодинешната манифестација беа поставени 27 штандови што е најголем број на поставени штандови досега.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Апсурд, незадоволство и петиција. Еден жител ја кочи реконструкцијатав на патот Делчево – Габрово

Само еден жител од делчевското село Габрово ја кочи реконструкцијата на регионалниот пат Делчево-Габрово. Незадоволни,...

Меѓународен ден на Децата на улица. Зошто на улиците се само деца Роми ?

Скоро сите деца на улица се од Роми, потенцира Васка Бајрамовска-Мустафа, советничка на омбудсманот...

Рачно изработен кујнски прибор од дрва. Љубов на дедо Санде од Врсаково

76 годишниот дедо Санде од Врсаково веќе половина век изработува кујнски прибор од дрва,...