HomeМакедонијаМоника од Штип успева во Букурешт. Таа е омилен специјалист за деца...

Моника од Штип успева во Букурешт. Таа е омилен специјалист за деца со посебни потреби и професор по македонски јазик

Published on

Голема педагошко образовна мисија веќе две години во Букурешт врши 30 годишната штипјанка Моника Михајлова. Моника е извонредно надарена личност, располага со неверојатен ентузијазам, желба за успех и ретка харизма. Сето ова таа одлучи да им го подари на децата со посебни потреби

Моника е специјалист по психо педагогија и магистер логопед. Зошто во животот избра да се занимава со оваа исклучително тешка професија ?

Штипјанката Моника во Букурешт гради авторитет на голем професионалец, а нејзиното училиште гради репутација со големи чекори.

Моника успева да го најде патот до срцата на овие деца и тие кај неа доаѓаат и заминуваат среќни.

Но, Моника Михајлова во Букурешт е главен актер и на една друга мисија, таа врши настава на македонски јазик по најсовремени методи.

Интересно, освен деца од мешани, румунско – македоснки бракови овде доаѓаат и чистокрвни деца Румунци.

Во Букурешт пред 24 години е формирано и Здружението на Македонци од Романија кои отворањето на училиштето на Марија Сакам да пејам е од голема важност.

Колку сите овие активности на Моника и оставаат простор и време за нејзиниот приватен живот во кој е мажена, а за кој исто така треба енергија.

Во Букурешт има околу 500 Македонци, а Моника Михајлова ја знаат сите, а нејзиниот авторитет е голем. Им помага на сите, бидејќи паралелно е и преведувач од Македонски на Румунски и обратно.

Наоѓа време за се и задоволна ја креира својата иднина.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Мирен изборен ден имаше Источниот регион до 17 часот

Источниот регион до 17 часот имаше мирен изборен ден, а гласачи се појавија со...

Сите маркети и други малопродажни места денес беа затворени, но некои компании работеа

Сите малопродажни маркети и други продажни места денес беа затворени и стриктно ја почитуваа...

Паркирање на срамот во Штип

Сите критики ги заслужуваат овие возачи кои агресивно ја уништуваат природата со нивните автомобили...