HomeМакедонија65% од водата за пиење се губи и се троши нерационално

65% од водата за пиење се губи и се троши нерационално

Published on

Дури 65% од водата за пиење во Макеодонија се губи со што сме рекордери во Европа,а јавните претпријатија кои ја дистрибуираат овој проблем не можат да го решат со децении.

Втор голем проблем кога во прашање е водата за пиење е крајно неодговорниот однос на граѓаните.

Сепак постојат и исклучоци

Овој проблем јавните претпријатија и општините не можат сами да го решат, поради што за нив се предвидени средства од европски фондови.

Јавните претпријатија треба да аплицираат за средства кои се наменети за реконструкција на водоводните системи и што побргу да го решат овој проблем, порача министерката за животна средина Каја Шукова.

Но, штедењето се учи од мали нозе. Затоа, во контекст на денешниот Светски ден на водата,се оддржа едукација на основци за Значењето и важноста на водата.

Светскиот ден на водата е порака до сите дека планетата Земја нема неограничени ресурси и таа е проблем број еден во поголемиот дел од светот.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Апсурд, незадоволство и петиција. Еден жител ја кочи реконструкцијатав на патот Делчево – Габрово

Само еден жител од делчевското село Габрово ја кочи реконструкцијата на регионалниот пат Делчево-Габрово. Незадоволни,...

Меѓународен ден на Децата на улица. Зошто на улиците се само деца Роми ?

Скоро сите деца на улица се од Роми, потенцира Васка Бајрамовска-Мустафа, советничка на омбудсманот...

Рачно изработен кујнски прибор од дрва. Љубов на дедо Санде од Врсаково

76 годишниот дедо Санде од Врсаково веќе половина век изработува кујнски прибор од дрва,...