HomeМакедонијаУтре е Четрсе, еден од најголемите настани што се случуваат во Штип

Утре е Четрсе, еден од најголемите настани што се случуваат во Штип

Published on

Утре Штип традиционално ќе го одбележува големиот верски, културен и традиционален обичај Четрсе. На Исарот се очекуваат илјадници, претежно млади кои ја почитуваат и оддржуваат долгата традиција.

Традицијата е вековна, појаснува професорот Зоранчо Малинов.

Освен традиција Четрсе опфаќа и длабоко верски момент.

Овој ден е посветен на сите кои стапиле во брак во периодот од 21 март минатата, па се до оваа година, па меѓу другото се нарекупа и Младенци.

Четрсе е длабоко во традицијата, поради што е внесен како нематеријално културно наследство на УНЕСКО.

Во контекст на овој празник екипи на ЈП Исар работеа на чистење и оспособување на патеките кои водат до тврдините на ИСар.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Со едукација за рециклажа, децата од Вера Циривири Трена го одбележаа Денот на планетата земја

Со едукација за рециклажа, децата од д.г. Вера Циривири Трена го одбележаа Денот на...

Добра идеја, тим и јасен план се потребни за успешна реализација на стартап бизнис,

На годинешната Недела на претприемништвото професори од универзитетот Гоце Делчев во Штип и од...

Јорданов работи без градежна дозвола, истакнаа од СДСМ. Јорданов: Од СДСМ прашуваат зошто се работи

Иван Јорданов  гради набрзина, а потоа  дава изјави , сече ленти и снима филмови, ...