HomeМакедонијаКултната штипска Пастрмајлија може да се најде на Листата на нематеријално културно...

Култната штипска Пастрмајлија може да се најде на Листата на нематеријално културно богатство на УНЕСКО

Published on

Култната штипска Пастрмајлија може да се најде на Листата на нематеријално културно богатство на УНЕСКО, најави професорот Зоранчо Малинов.

На ова, претходеше, вметнувањето на штипскиот обичај Четр,се на списокот на нематеријално културно богатство на УНЕСКО.

Врската помеѓу културниот идентитет и туризмот на овие простори е силна тврдат експертите.

Ова е доволен стимул, Штип да ги искористи своите културно историски потенцијали.

Зошто Штип и регионот е потенцијален магнет за туристите со длабок џеб.

Вековниот обичај Четр,се е повод за денешната експретска дебата, како најдобро да се искористат културно историските потенцијали.

Денешната Конференција,прва од ваков вид, е со тенденција да прерасне во традиционална, едногласна е оценката на учесниците.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Со едукација за рециклажа, децата од Вера Циривири Трена го одбележаа Денот на планетата земја

Со едукација за рециклажа, децата од д.г. Вера Циривири Трена го одбележаа Денот на...

Добра идеја, тим и јасен план се потребни за успешна реализација на стартап бизнис,

На годинешната Недела на претприемништвото професори од универзитетот Гоце Делчев во Штип и од...

Јорданов работи без градежна дозвола, истакнаа од СДСМ. Јорданов: Од СДСМ прашуваат зошто се работи

Иван Јорданов  гради набрзина, а потоа  дава изјави , сече ленти и снима филмови, ...