HomeМакедонијаСредното медицинско училиште од Штип може да заврши на суд.  За 30...

Средното медицинско училиште од Штип може да заврши на суд.  За 30 дена мора да го прекрои Правилникот за облекување на ученици и наставници кој забрануваше, кратки суќни, пирсеви и фризури во бои, бара од него  Државната Комисија за спречување на дискриминација

Published on

Средното медицинско училиште Јане Сандански  од Штип за 30 дена мора да го прекрои Правилникот за облекување на ученици и наставници кој забрануваше, кратки суќни, пирсеви и фризури во бои,  хеланки и слично  бидејки тоа од него го  бара  Државната Комисијата за спречување на дискриминација .

Државната Комисија за спречување на дискриминацијата препорачува овие три средни училишта во рок од 30 дена од приемот на нејзиното донесено Мислење за повеќекратна дискриминација, да извршат измена на Куќните редови и Кодексот, со отстранување на правилата за надворешниот изглед на учениците и за ова писмено да ја известат, стои мегу дугото во Одлуката.

Стенд ап Оваа одлука доага откако до споменатата  комисија се поднесени неколку претставки  за кои подностителите велат дека се дикриминаторски  и не се во склад со Законот за  средно образование според кој образованието на децата е задолжително, под еднакви услови и без дискриминација.  Како на оваа препорака  реагираат од штипското училиште?

Прашањето е што сега,дали, Правилникот ќе претрпи измени?

Од своја страна,  учениците велат дека  на Правилникот  навикнале  и дека  тој им го  олеснил доаѓањето на училиште од многу причини.

Освен за штипското,  идентично мислење  Државната Комисија за спречување на дискриминација донесе мислење  и за  средните училишта: „Мирче Ацев“ од Прилеп,  и „Јане Сандански“ од Струмица,

Комисијата ќе го следи извршувањето на препораките до овие три средни училишта, кои ако не постапат, ќе бидат пријавени во суд.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Со едукација за рециклажа, децата од Вера Циривири Трена го одбележаа Денот на планетата земја

Со едукација за рециклажа, децата од д.г. Вера Циривири Трена го одбележаа Денот на...

Добра идеја, тим и јасен план се потребни за успешна реализација на стартап бизнис,

На годинешната Недела на претприемништвото професори од универзитетот Гоце Делчев во Штип и од...

Јорданов работи без градежна дозвола, истакнаа од СДСМ. Јорданов: Од СДСМ прашуваат зошто се работи

Иван Јорданов  гради набрзина, а потоа  дава изјави , сече ленти и снима филмови, ...