HomeМакедонијаИмотите на пратениците, судиите и обвинителите добро треба да се испитаат, бара...

Имотите на пратениците, судиите и обвинителите добро треба да се испитаат, бара групата држави од ГРЕКО

Published on

Работа во Македонија  во делот спречувањето корупција кај пратеници, судии и обвинители има уште многу,  Проблем се обвинителите, чии казни за нестручно и несовесно работење не само што се ретки, туку во законот и се стеснуваат, стои во Извештакјот на ГРЕКО Групата држави против корупцијата во Советот на Европа. 

Покрај другото, Извештајот  и опфака и пратениците, судиите и обвинителите  и потенцијалниот  криминак сврзан со  несовесно работење, кршење на законите и оргаизирање разни опструкции.

ГРЕКО изразува жалење што нема подобрување во поглед на системот на санкционирање на пратеници предвиден со Законот за спречување на корупција и судир на интереси.

Групата земји против корупцијата не е задоволна од површното испитување на имотната состојба на пратениците, судиите и обвинителите пријавена во анкетните листови, по пријава од свиркачи, самоиницијативно од Антикорупциската комисија или според нејзиниот годишен план за работа. Препорачува да се воспостават соодветни правни, институционални и оперативни мерки кои ќе обезбедат попродлабочено испитување на изјавите за интереси и анкетните листови, поднесени од страна на членовите на Собранието, судиите и обвинителите.

Во Адендумот на Вториот извештај за усогласеност, ГРЕКО оцени дека оваа препорака е делумно имплементирана. Ги зеде предвид податоците обезбедени за надзорот којшто го врши ДКСК врз содржината на анкетните листови доставени од страна на пратениците, судиите и обвинителите, кои патем укажуваат на големо ниво на усогласеност.

„Сепак, длабинска проверка од страна на ДКСК е предвидена само за анкетните листови на ограничен број судии и обвинители. „Нема санкциониран пратеник за неусогласеност за имотната состојба со анкетниот лист“.за пет судии. ДКСК била информирана дека не бил утврден непропорционално зголемен имот за три од петте судии поради што постапката била запрена, додека постапката е сѐ уште во тек за другите два предмета стои во Извештајот.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Мицкоски пред парламентот наидовме на опљачкана држава и кримал на секаде

Наследивме опљачкана држава и кримаинал на секаде околу нас но за 30 дена од...

Угледниот професор Бранимир Јовановиќ алармира : за камати годишно плакаме повеке отколку за пензии и социјална помош

Постојат два загрижувачки индикатори поврзани со ребалансот на Буџетот за 2024 година што новата...

СДСМ повторно  поставува прашања за имотот на Јанушев и Тошковски

СДСМ  денес повторно поставува прашања за имото на Игор Јнаушев и Панче Тошковски. Првиот...