HomeМакедонијаНе фер трговските практики ќе престанат со оризот, порачуваат олучно производителите

Не фер трговските практики ќе престанат со оризот, порачуваат олучно производителите

Published on

Оризопроизводителите нема да чекаат да се донесе законот за не фер трговски практики, бидејќи до тогаш за нив ќе биде предоцна. Фер цени од откупувачите тие бараат веднаш, бидејќи досега тие во сите случаи биле губитници.

Освен со трговците, земјоделците имаат нерасчистени сметки и со државата, бидејќи субвенциите им доцнат, водоснабдувањето не им е редовно, а имаат проблем и со продолжување на договорите за користење државно земјиште.

Сето ова нив ги принудува да планираат нови протрести.

Сепак, од сите овие најголем проблем за нив е откупната цена која тие неможат никако да ја профатат со оглед на малопродажната која во маркетите е повеќе од три пати повисока. Дали ова нив ги предомислува во очи на новата сеидбена сезона ?

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Апсурд, незадоволство и петиција. Еден жител ја кочи реконструкцијатав на патот Делчево – Габрово

Само еден жител од делчевското село Габрово ја кочи реконструкцијата на регионалниот пат Делчево-Габрово. Незадоволни,...

Меѓународен ден на Децата на улица. Зошто на улиците се само деца Роми ?

Скоро сите деца на улица се од Роми, потенцира Васка Бајрамовска-Мустафа, советничка на омбудсманот...

Рачно изработен кујнски прибор од дрва. Љубов на дедо Санде од Врсаково

76 годишниот дедо Санде од Врсаково веќе половина век изработува кујнски прибор од дрва,...