HomeМакедонијаОд понеделник започнуваат Рамазански пости

Од понеделник започнуваат Рамазански пости

Published on

Муслиманскиот пост месец Рамазан започнува во понеделник (11 март) или вторник (12 март), во зависност од изгледот на младата месечина. Постот од утро до мрак трае помеѓу 12 и 17 часа дневно, во зависност од делот од светот во кој живеете.

Муслиманите веруваат дека Рамазан е месецот во кој започна објавувањето на Светата книга Куран на пророкот Мухамед, а.с. пред повеќе од 1.400 години.

Постот вклучува воздржување од јадење, пиење, пушење и сексуални односи во текот на денот додека Сонцето е на небото со цел да се постигне поголема свесност за Бога.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Со едукација за рециклажа, децата од Вера Циривири Трена го одбележаа Денот на планетата земја

Со едукација за рециклажа, децата од д.г. Вера Циривири Трена го одбележаа Денот на...

Добра идеја, тим и јасен план се потребни за успешна реализација на стартап бизнис,

На годинешната Недела на претприемништвото професори од универзитетот Гоце Делчев во Штип и од...

Јорданов работи без градежна дозвола, истакнаа од СДСМ. Јорданов: Од СДСМ прашуваат зошто се работи

Иван Јорданов  гради набрзина, а потоа  дава изјави , сече ленти и снима филмови, ...