HomeМакедонијаИзмените во Избориот закон не го решаваат проблемот со гласањето

Измените во Избориот закон не го решаваат проблемот со гласањето

Published on

Техничкиот премиер Талат Џафери не верува дека Измените во изборниот законик ќе го решат проблемот со изминатиот рок на  личните документи и гласањето.

Според Џафери заклучокот од ова е дека решението не е целосно.

Џафери е убеден дека ова законско решение повторно ќе стигне до Владата за нови измени

Овој став јна Џафери доага по вчера усвоените измени во Изборниот законик со кои на Изборите на 24 април и на 8 мај ќе може да се гласа со лична карта или пасош, чија важност истекла во периодот од 9 месеци до денот на оддржување на Изборите.Измените беа мотивирани од фактот што, над100 илјади граѓани кои имаат право на глас, немаат важечка лична карта а пасошите им се со старото уставно име. Со Законот, меѓу другото, се разјаснува и процедурата за вклучување во избирачките списоци на лицата кои ќе наполнат 18 години помеѓу двата изборни круга, односно лица кои наполниле 18 години од последните одржани избори (локалните во 2021), до денот на одржување на годинешните избори. Од нив, над 1.000 немаат нов документ.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Мирен изборен ден имаше Источниот регион до 17 часот

Источниот регион до 17 часот имаше мирен изборен ден, а гласачи се појавија со...

Сите маркети и други малопродажни места денес беа затворени, но некои компании работеа

Сите малопродажни маркети и други продажни места денес беа затворени и стриктно ја почитуваа...

Паркирање на срамот во Штип

Сите критики ги заслужуваат овие возачи кои агресивно ја уништуваат природата со нивните автомобили...