HomeМакедонијаЗголемени контроли во градинките и вакцини за возрасните на 15 март, најавија...

Зголемени контроли во градинките и вакцини за возрасните на 15 март, најавија денес од Комисијата за заразни болести

Published on

Комисијата за заразни болести денес изнесе повеќе препораки поврзани го Пертусисот, односно Големата кашлица.

Едена од препораките беше и засилена контрола на Државниот санитарен и здравствен инспекторат во детските градинки каде не смеат да се примаат деца кои се целосно или делумно невакцинирани.

На прашањето дали ова ќе значи дека децата кои не се вакцинирани ќе бидат вратени дома портпаролот на КЗБ Злате Мехмедовиќ одговори.

Што се однесува до вакцините за возрасните Мехмедовиќ најави дека тие ќе пристигнат на 15 март и приоритет и потреба од вакцина ќе имаат лицата кои живеат со деца под 2 години, бремените жени во третото тромесечие и болните кај кои постои поголем ризик.

Од Комисијата за заразни болести денес предложија и воведување на ПЦР тестирање низ целата држава кое досега не се применуваше со што резултатите ќе бидат поточни.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Мицкоски пред парламентот наидовме на опљачкана држава и кримал на секаде

Наследивме опљачкана држава и кримаинал на секаде околу нас но за 30 дена од...

Угледниот професор Бранимир Јовановиќ алармира : за камати годишно плакаме повеке отколку за пензии и социјална помош

Постојат два загрижувачки индикатори поврзани со ребалансот на Буџетот за 2024 година што новата...

СДСМ повторно  поставува прашања за имотот на Јанушев и Тошковски

СДСМ  денес повторно поставува прашања за имото на Игор Јнаушев и Панче Тошковски. Првиот...