HomeМакедонијаМатурските испите  ќе се полагаат  во спортски сали за да нема препишување....

Матурските испите  ќе се полагаат  во спортски сали за да нема препишување. Се размислува и за блокатори на мобилните сигнали

Published on

За да не се повтори  минатогодишниот  сканадал , кога матурантите ги пробија прашањата и преку Вибер ги споделија, оваа година државната матура ке се полага во спортски сали.

Целта на новиот начин на реализирање на испитите  е самостојно решавање на тестот, но како Дравниот испитен центар ке го спречи тоа и во новите услови?

Работна група на Државниот испитен центар , во која учествувале и претставници од Министерството за образование и наука, ги контактирала сите средни училишта и собрала податоци за нивните просторни услови и според нив  најголемиот дел од училиштата имаат доволно големи простории за своите ученици.

Двата екстерни испита од државната матура во јунската сесија оваа година ќе се полагаат на 1 јуни – задолжителниот испит (македонски јазик, албански и турски јазик) и литература и на 8 јуни – изборниот испит (математика,  англиски , француски , германски и, руски јазик, филозофија и естетика).

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Со едукација за рециклажа, децата од Вера Циривири Трена го одбележаа Денот на планетата земја

Со едукација за рециклажа, децата од д.г. Вера Циривири Трена го одбележаа Денот на...

Добра идеја, тим и јасен план се потребни за успешна реализација на стартап бизнис,

На годинешната Недела на претприемништвото професори од универзитетот Гоце Делчев во Штип и од...

Јорданов работи без градежна дозвола, истакнаа од СДСМ. Јорданов: Од СДСМ прашуваат зошто се работи

Иван Јорданов  гради набрзина, а потоа  дава изјави , сече ленти и снима филмови, ...