HomeМакедонијаОд утре секој може да се побара во Избирачкиот список за  претседателски...

Од утре секој може да се побара во Избирачкиот список за  претседателски и парламентарни избори

Published on

Од утре, во подрачните одделенија и канцеларии на Државната изборна комисија, почнува јавниот увид во Избирачкиот список за претстојните претседателски и парламентарни избори. Освен во подрачните единици, увидот. може да се направи и преку веб страницата https://izbirackispisok.gov.mk/.

Во интерес на транспрентноста на изборниот процес, апелираме граѓаните да го искористат правото и да ги проверат своите подоатоци. Согласно Роковникот и Изборниот законик, податоците за Избирачкиот список се ставени на увид со состојба од денот на распишување на изборите, 14 февруари, а по јавниот увид, ако има основани барања за одредени промени, ДИК соодветно ќе постапи, истакнаа денеска од ДИК.

Во подрачните одделенија ќе може да се поднесуваат и писмени барања за запишување, дополнување или бришење на податоците на граѓаните во Избирачкиот список.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Со едукација за рециклажа, децата од Вера Циривири Трена го одбележаа Денот на планетата земја

Со едукација за рециклажа, децата од д.г. Вера Циривири Трена го одбележаа Денот на...

Добра идеја, тим и јасен план се потребни за успешна реализација на стартап бизнис,

На годинешната Недела на претприемништвото професори од универзитетот Гоце Делчев во Штип и од...

Јорданов работи без градежна дозвола, истакнаа од СДСМ. Јорданов: Од СДСМ прашуваат зошто се работи

Иван Јорданов  гради набрзина, а потоа  дава изјави , сече ленти и снима филмови, ...