HomeМакедонијаЈагнешото за Велигден ќе биде огин. Се продава по 800, а јагнињата...

Јагнешото за Велигден ќе биде огин. Се продава по 800, а јагнињата се откупуваат по 250 денари

Published on

Цената на јагнешкото месо во продавниците годинава  ги руши  сите рекорди  бидејки таму   каде што го има таа  достигнува и до 800 денари. Астрономската  цена него го  прави недостапно за граганите а иако до Велигден време има ,  граганите уште отсега знаат дека на трпезите за големиот празник ке го немаат.

Зошто цената е толку висока и колку во моментов им се  плака на  сточарите?

Споредено со откупната цена, продажната  е повисока за повеке од  300% што  е нејасно и за сточарите бидејки сите досегашни пракси и  пазарни правила  не се почитуваат. Парите завршуваат кај  сите освен кај нив.

За нив, но и за граганите останува мала надеж дека до Велигден нешто ке се промени бидејки овци и јагниња во земјата  има се помалку .

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Мицкоски пред парламентот наидовме на опљачкана држава и кримал на секаде

Наследивме опљачкана држава и кримаинал на секаде околу нас но за 30 дена од...

Угледниот професор Бранимир Јовановиќ алармира : за камати годишно плакаме повеке отколку за пензии и социјална помош

Постојат два загрижувачки индикатори поврзани со ребалансот на Буџетот за 2024 година што новата...

СДСМ повторно  поставува прашања за имотот на Јанушев и Тошковски

СДСМ  денес повторно поставува прашања за имото на Игор Јнаушев и Панче Тошковски. Првиот...