HomeМакедонијаВидел ли кај нас некој социјална правда ?

Видел ли кај нас некој социјална правда ?

Published on

Во светот денеска се одбележува Денот на социјалната правда кој  со резолуција на Генералното собрание на Обединетите нации, одржано во ноември 2007 година 20 февруари беше прогласен за Светски ден на социјалната правда.

Социјалната правда не е широк поим туку  состојба која може да се објасни  низ точни бројки . Кај нас , социјалната правда најчесто се пресметува со потршувачка кошница, просечна плата, минимален личен доход и други социјални  категории. Но, сите тие пагаат зашто социјална правда никој не видел.

Социјалната правда   пред се подразбира елиминирање на проблемите со сиромаштијата, исклученоста, невработеноста и обезбедување еднакви можности за сите.

Од друга страна, Во светло на одбележувањето на Светскиот ден на социјалната правда, ОН нагласуваат дека социјалната правда е камен-темелник на мултилатерализмот, кој им овозможува на општествата и економијата подобро да функционираат и игра важна улога во обезбедувањето инклузивен и одржлив социо-економски раст.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Мирен изборен ден имаше Источниот регион до 17 часот

Источниот регион до 17 часот имаше мирен изборен ден, а гласачи се појавија со...

Сите маркети и други малопродажни места денес беа затворени, но некои компании работеа

Сите малопродажни маркети и други продажни места денес беа затворени и стриктно ја почитуваа...

Паркирање на срамот во Штип

Сите критики ги заслужуваат овие возачи кои агресивно ја уништуваат природата со нивните автомобили...