HomeМакедонијаПатлиџан, пипер, кромид ќе биде луксуз. Ќе следи драстичен недостиг на храна,...

Патлиџан, пипер, кромид ќе биде луксуз. Ќе следи драстичен недостиг на храна, најавуваат земјоделците

Published on

Откупот на земјоделските производи од индивидуалните производители во последното тримесечје од 2023 година е намален за 71,2% од претходната година, велат последните податоци на Државниот завод за статистика.

Според земјоделците овој пад е проследен во текот на целата година поради лошата откупна цена на земјоделските производи која ќе доведе до драстичен недостиг на храна, изјави претседателот на Независната земјоделска мрежа, Ѓорѓи Каракашев.

Според Каракашев, државата мора да понуди нови издржливи економски решенија.

Според податоците на Државниот завод за статистика има намалување од 77,3%  и во полјоделството, а зголемување на откупот кај овошјето и добитокот.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Со едукација за рециклажа, децата од Вера Циривири Трена го одбележаа Денот на планетата земја

Со едукација за рециклажа, децата од д.г. Вера Циривири Трена го одбележаа Денот на...

Добра идеја, тим и јасен план се потребни за успешна реализација на стартап бизнис,

На годинешната Недела на претприемништвото професори од универзитетот Гоце Делчев во Штип и од...

Јорданов работи без градежна дозвола, истакнаа од СДСМ. Јорданов: Од СДСМ прашуваат зошто се работи

Иван Јорданов  гради набрзина, а потоа  дава изјави , сече ленти и снима филмови, ...