HomeМакедонијаШукова: САСА е добар чувар на животната средина

Шукова: САСА е добар чувар на животната средина

Published on

Рудникот САСА воведува нов метод за откопување на рудата и нов начин на управување со јаловината што ќе има долгорочно позитивно влијание за животната средина.

Во оваа насока министерката за животна средина и просторно планирање Каја Шукова која денес беше во посета на рудникот изјави:

Саса е добар пример како треба да се инвестира во животната средина и како со транзиција и примена на најдобрите достапни технологии може да се обезбеди одржливо искористување на природните ресурси и да се обезбеди економски бенефит, но не на штета на животната средина, истакна Шукова.

Од рудникот САСА потенцираат дека во изминатите години во овој рударски капацитет интензивно се вложувало во различни области, вклучително и во животната средина.

Капиталните инвестиции се во насока на развивање на безбедна, еколошки одговорна и стабилна работа на Рудник Саса и продолжување на „животниот век“ на рудникот, велат од менаџментот на рудникот.

Рудникот САСА е во финална фаза во постапката за измена на А – Интегрираната еколошка дозвола, информираат од МЖСПП.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Мицкоски пред парламентот наидовме на опљачкана држава и кримал на секаде

Наследивме опљачкана држава и кримаинал на секаде околу нас но за 30 дена од...

Угледниот професор Бранимир Јовановиќ алармира : за камати годишно плакаме повеке отколку за пензии и социјална помош

Постојат два загрижувачки индикатори поврзани со ребалансот на Буџетот за 2024 година што новата...

СДСМ повторно  поставува прашања за имотот на Јанушев и Тошковски

СДСМ  денес повторно поставува прашања за имото на Игор Јнаушев и Панче Тошковски. Првиот...