HomeМакедонијаДо 19 март ќе се знаат сите кандидати за претседател. Увидот во...

До 19 март ќе се знаат сите кандидати за претседател. Увидот во Избирачкиот список е од 28 февруари до 18 март

Published on

До 19 март ќе се знаат сите кандидати за претседател. До овој датум сите политички партии или независни кандидати до ДИК треба да ја достават законски потребната документација за кандидатура, објави Државната изборна комисија.

ДИК извести и дека до 26 март партиите имаат рок да ги предложат своите членови за избирачките одбори, по што по само два дена, на 28 март ќе се оддржи ждрепката за утврдување на единствената листа за кнадидати за избор на претседател.

По ова, на 2 април кандидатите ќе потпишат кодекс за фер избори, а од 4, па до 22 април трае изборната кампања за претседател на државата.

Она што за граѓаните е особено важно е и известувањето за увид во избирачкиот список. Тој според Државната изборна комисија секој граѓанин ќе може да го направи од 28 февруари, па до 18 март.

Граѓаните кои се во странство, а сакаат да гласаат крајниот рок за пријавување е до 18 март.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Со едукација за рециклажа, децата од Вера Циривири Трена го одбележаа Денот на планетата земја

Со едукација за рециклажа, децата од д.г. Вера Циривири Трена го одбележаа Денот на...

Добра идеја, тим и јасен план се потребни за успешна реализација на стартап бизнис,

На годинешната Недела на претприемништвото професори од универзитетот Гоце Делчев во Штип и од...

Јорданов работи без градежна дозвола, истакнаа од СДСМ. Јорданов: Од СДСМ прашуваат зошто се работи

Иван Јорданов  гради набрзина, а потоа  дава изјави , сече ленти и снима филмови, ...