HomeМакедонијаНад  50 куќи и станови купиле Турци во Штип. Планираат да останат ...

Над  50 куќи и станови купиле Турци во Штип. Планираат да останат  долго.

Published on

Над 50 куќи и станови купиле турски државјани во последните години во Штип. Нив тие претежно ги користат за издавање на овдешните студенти од Турција, но и за сопствено живеење.

Во моментов во Штип има околу 800 турски студенти кои претежно се запишани на Факултетот за медицински науки.

Турската заедница во Штип станува се побројна па во Штип тие веќе имаат свои национални продавници за брза храна, берберо фризерски салони, изнајмени ресторани, но и свое подземје кое функционира, бидејќи и турската младина добро ги познава пороците на денешницата. Дроги, коцка, а се разбира и некои други работи.

Со овој амбиент штипјани веќе свикнуваат да живеат, бидејќи присуството на овие млади луѓе е очигледно на секој чекор.

Турското присуство во Штип на градот му носи приход кој на годишно ниво се мери со милиони , односно проценките се дека тој се движи помеѓу 5 и 8 милиони евра. Оваа сума за штип е голема и ја движи економијата.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Мицкоски пред парламентот наидовме на опљачкана држава и кримал на секаде

Наследивме опљачкана држава и кримаинал на секаде околу нас но за 30 дена од...

Угледниот професор Бранимир Јовановиќ алармира : за камати годишно плакаме повеке отколку за пензии и социјална помош

Постојат два загрижувачки индикатори поврзани со ребалансот на Буџетот за 2024 година што новата...

СДСМ повторно  поставува прашања за имотот на Јанушев и Тошковски

СДСМ  денес повторно поставува прашања за имото на Игор Јнаушев и Панче Тошковски. Првиот...