HomeМакедонијаАко до март каналите не се исчистат оризарите ќе излезат на протест

Ако до март каналите не се исчистат оризарите ќе излезат на протест

Published on

Ако најдоцна до почетокот на март каналите за наводнување во кочанско не бидат исчистени производителите на ориз ќе излезат на протест, се заканија оризопроизводителите.

Од друга страна, Благојчо Богатинов, раководител на водостопанската подружница „Брегалница“ од Кочани  вели дека чистењето веќе се спроведува.

Чистењето на каналите сепак не е гаранција на колкава површина ќе се сее ориз оваа година. Се зависи колку вода ќе се акумулира во браната Калиманци.

Сега во браната Калиманци има околу 73 милиони кубни метри вода, дали овие количини се доволни за овој период од годината. До почетокот на сезоната за наводнување има повеќе од два месеца. Поради тоа, се очекува нејзиниот капацитет да се исполни со уште една третина и да се обезбедат потребните количини вода за над 4.000 хектари под ориз.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Апсурд, незадоволство и петиција. Еден жител ја кочи реконструкцијатав на патот Делчево – Габрово

Само еден жител од делчевското село Габрово ја кочи реконструкцијата на регионалниот пат Делчево-Габрово. Незадоволни,...

Меѓународен ден на Децата на улица. Зошто на улиците се само деца Роми ?

Скоро сите деца на улица се од Роми, потенцира Васка Бајрамовска-Мустафа, советничка на омбудсманот...

Рачно изработен кујнски прибор од дрва. Љубов на дедо Санде од Врсаково

76 годишниот дедо Санде од Врсаково веќе половина век изработува кујнски прибор од дрва,...