HomeШтипМега инвестиција од  270 милиони евра претстои во Штип и Свети Николе

Мега инвестиција од  270 милиони евра претстои во Штип и Свети Николе

Published on

Мега инвестиција од  270 милиони евра претстои во Штип и Свети Николе. Владата предлага да се потпише договор за стратешко партнерство , Друштвото за производство на електрична енергија ОСТРО СОЛАР од Скопје а зад кој сти француски капитал.

Договорот со ОСТРО СОЛАР од Скопје се однесува на финансирање, изградба, поседување, управување и одржување фотонапонска електроцентрала со вкупна инсталирана моќност од 400 MW. Инвеститорот ќе треба да ја изгради инфраструктурата, трафостаници и постројки за приклучување на електроцентралата кон електропреносниот систем и други објекти.

Овој стратешки проект ќе се реализира во општините Штип и Свети Николе, на простор определен со урбанистички план за градби од државно значење.

Што значи оваа инвестиција за општина Штип?

Договорот со  Остро солар овој   ќе биде 30 години, а вредноста на овој проект е околу 270.000.000 евра

Општините каде се планира изградба на соларен парк треба да достават до Владата согласност за склучување договор за долготраен закуп но потоа ги чекаат и не мали пари.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Со едукација за рециклажа, децата од Вера Циривири Трена го одбележаа Денот на планетата земја

Со едукација за рециклажа, децата од д.г. Вера Циривири Трена го одбележаа Денот на...

Добра идеја, тим и јасен план се потребни за успешна реализација на стартап бизнис,

На годинешната Недела на претприемништвото професори од универзитетот Гоце Делчев во Штип и од...

Јорданов работи без градежна дозвола, истакнаа од СДСМ. Јорданов: Од СДСМ прашуваат зошто се работи

Иван Јорданов  гради набрзина, а потоа  дава изјави , сече ленти и снима филмови, ...