HomeМакедонијаЗошто ѓеврек чини колку килограм, а четвртина бурек како два килограми брашно...

Зошто ѓеврек чини колку килограм, а четвртина бурек како два килограми брашно ?

Published on

Цената на геврек е речиси колку килограм, а една четвртина бурек колку два килограми брашно и граѓаните сметаат дека овие производи се прескапи.

Од друга страна, пекарите велат дека цените се на работ на рентабилноста и дека во прашање не е цената на брашното туку нешто друго.

Ако на ова се додадат и останатите зголемени трошоци како оддржување, транспорт и се што е сврзано со пекарската индустрија се доаѓа до на изглед апсурдната цена ѓеврек колку килограм брашно, појаснуваат пекарите.

Инаку, факт е дека во некои маркети брашно има и за 27 денари, но има и за 35 и 39, но овие цени се дават во другите големи трошоци. Доколку на пазарот се случат промени и цените почнат да паѓаат, нормално е и финалните производи да бидат поевтини, потенцираат пекарите.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Мицкоски пред парламентот наидовме на опљачкана држава и кримал на секаде

Наследивме опљачкана држава и кримаинал на секаде околу нас но за 30 дена од...

Угледниот професор Бранимир Јовановиќ алармира : за камати годишно плакаме повеке отколку за пензии и социјална помош

Постојат два загрижувачки индикатори поврзани со ребалансот на Буџетот за 2024 година што новата...

СДСМ повторно  поставува прашања за имотот на Јанушев и Тошковски

СДСМ  денес повторно поставува прашања за имото на Игор Јнаушев и Панче Тошковски. Првиот...