HomeМакедонијаНаместо досегашните 30, за посмртнина ќе се исплаќаат по 35 илјади денари

Наместо досегашните 30, за посмртнина ќе се исплаќаат по 35 илјади денари

Published on

Наместо досегашните 30, за посмртнина ќе се исплаќаат по 35 илјади денари и оваа одлука ќе важи до крајот на јуни, стои во објавата во Службен весник на Македонија, пишува порталот Пари.

Во овој шестмесечен период, според одлуката, од пензиите ќе се одвојуваат по 140 денари што е десет денари помалку од претходно за солидарниот фонд. За членување во здружение на пензионерите, ќе се плаќа исто како и досега – 30 денари.

Порталот Пари направи детална анализа во која се покажува дека:

Лани на сметката од Сојуз на здруженијата на пензионерите „легнале“ близу 1,9 милиони евра. Тоа е вкупниот износ од уплатите вршени во текот на целата година, кои се движеле од над 154 до над 158 илјади евра. Од друга страна, семејствата на починатите пензионери добиле 7,5 милиони евра. Добро е што износот е понизок од нотираните 8,6 милиони евра на крајот од 2022 година.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Со едукација за рециклажа, децата од Вера Циривири Трена го одбележаа Денот на планетата земја

Со едукација за рециклажа, децата од д.г. Вера Циривири Трена го одбележаа Денот на...

Добра идеја, тим и јасен план се потребни за успешна реализација на стартап бизнис,

На годинешната Недела на претприемништвото професори од универзитетот Гоце Делчев во Штип и од...

Јорданов работи без градежна дозвола, истакнаа од СДСМ. Јорданов: Од СДСМ прашуваат зошто се работи

Иван Јорданов  гради набрзина, а потоа  дава изјави , сече ленти и снима филмови, ...