HomeМакедонијаСо прикажување на филмот Конференцијата во Ванзе, Штип одбележа значајни датуми од...

Со прикажување на филмот Конференцијата во Ванзе, Штип одбележа значајни датуми од историјата на Еврејскиот народ

Published on

Конференцијата во Ванзе во 1942 година во Германија, го отсликува пресудниот чекор на нацистите во одлучување на трагичната судбина на Евреите во Втората Светска војна. Екранизацијата на овој настан од темниот дел од светската историја, денеска се прикажа во Штип.

И по осум децении духовите на злото не исчезнуваат, констатира директорот на Музејот на еверите од Скопје, Горан Садикарио.

Домаќинот, штипскиот градоначалник Иван Јорданов, потенцирајќи за вакво нешто никогаш да не се повтори, подсети на тој трагилен момент од историјата на штип и штипските Евреи.

Сведоштвата за Холокаустот мора да служат како постојан подсетник за кревкоста на човековите права,посочи Проректорот за настава од штипскиот УГД Мишко Џидров.

Со прикажување на филмот Конференцијата во Вазне, Штип ги одбележа 80 годишнината од возобновување на Еврејската заедница во Македонија, како и 81 годишнина од депортацијата на штипските евреи во нацистичките логори на смртта…

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Мирен изборен ден имаше Источниот регион до 17 часот

Источниот регион до 17 часот имаше мирен изборен ден, а гласачи се појавија со...

Сите маркети и други малопродажни места денес беа затворени, но некои компании работеа

Сите малопродажни маркети и други продажни места денес беа затворени и стриктно ја почитуваа...

Паркирање на срамот во Штип

Сите критики ги заслужуваат овие возачи кои агресивно ја уништуваат природата со нивните автомобили...