HomeМакедонијаНема крај на манипулациите. 10 500 газди исплатиле плати од 5 и...

Нема крај на манипулациите. 10 500 газди исплатиле плати од 5 и К-15 од 1 денар

Published on

10 500  газди исплатиле плати од 5 и К-15 од 1 денар  за  минатата  година, потврдуваат од ССМ.

Од Државниот инспекторат за труд влат дека  пријави има, но доброто е што оваа година бројот на  пријавите е помал .

Да точно е , пријавите по оваа основа е помал за разлика од минатата година, но тоа не го амортизира проблемот со кој се соочуваат нашите инспектори,особено работниците,изјави Весна Томовска – директор на Државниот инспекторат за труд.

Иако бројот на пријави и поплаки е се помал и е неспоредлив со оној од минатите години, сепак, манипулации на штета на работниците сеуште има и не во мал број . Зошто ова им се случува и во време кога работници нема а нивната цена  на пазарот на трудот е се повисока?

Според директорката на Државниот инспекторат за труд, Весна Томовска, во делот на исплатата на К-15, со спогодбата од 2015 година им се овозможи на фирмите што имаат финансиски тешкотии, да можат да исплатат понизок износ на регрес за годишен одмор од утврдениот. Поради тоа што не е утврден минималниот износ, како што вели таа, се прават разни малверзации од работодавците, односно се исплаќа К-15 од 1, 10 или 20 денари.

 Од ССМ велат дека Законот е недоречен и измени треба да се направат итно.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Мицкоски пред парламентот наидовме на опљачкана држава и кримал на секаде

Наследивме опљачкана држава и кримаинал на секаде околу нас но за 30 дена од...

Угледниот професор Бранимир Јовановиќ алармира : за камати годишно плакаме повеке отколку за пензии и социјална помош

Постојат два загрижувачки индикатори поврзани со ребалансот на Буџетот за 2024 година што новата...

СДСМ повторно  поставува прашања за имотот на Јанушев и Тошковски

СДСМ  денес повторно поставува прашања за имото на Игор Јнаушев и Панче Тошковски. Првиот...