HomeМакедонијаРаботодавачите не се против поголеми плати од март, тврди Тренчевска

Работодавачите не се против поголеми плати од март, тврди Тренчевска

Published on

Работодавачите немаат ништо против и дури се задоволни што од март заедно со зголемување на минималната плата ќе можат да ги зголемат платите на работниците

Причина за ова според Тренчовска е следното.

Од Организацијата на работодавачи се согласни со методологијата за покачување на минималната плата,но сосем се различни во ставовите околу покачување на самата плата.

Сепак,дали изнемоштениот сектор текстилство може доследно да го следи трендот на покачување на платите поради се помалиот број нарачки и ценовната конкуренција од Азија и Африка. 

Ценовната конкуренција во која западнаа македонските текстилни компании засега за нив е крајно неповолна бидејки  за краток  период се затворија десетици фирми токму поради неможноста да се следат високите плати.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Со едукација за рециклажа, децата од Вера Циривири Трена го одбележаа Денот на планетата земја

Со едукација за рециклажа, децата од д.г. Вера Циривири Трена го одбележаа Денот на...

Добра идеја, тим и јасен план се потребни за успешна реализација на стартап бизнис,

На годинешната Недела на претприемништвото професори од универзитетот Гоце Делчев во Штип и од...

Јорданов работи без градежна дозвола, истакнаа од СДСМ. Јорданов: Од СДСМ прашуваат зошто се работи

Иван Јорданов  гради набрзина, а потоа  дава изјави , сече ленти и снима филмови, ...