HomeМакедонијаВековната традиција продолжува. Во недела во Ѕвегор ќе се појават најпознатите суровари...

Вековната традиција продолжува. Во недела во Ѕвегор ќе се појават најпознатите суровари во државата

Published on

Суроварите од Ѕвегор се подготвени за дочек на Стара Нова година и за продолжување на неколку столетната традиција.

Традицијата во основа значи истерување на злите духови и почеток на ново берикетно и среќно лето.

Истерувањето на лошите духови е преку традиционални маски кои суроварите долго ги подготвуваат и секогаш се трудат да бидат различни.

Обичајот освен на возрасните се однесува и децата кои ги следат нив, но и кои во сабота вечер ќе се појават на вратите од сите куќи при што од домакините очекуваат сушено овошје, ореви и други подароци.

Суроварската традиција во Ѕвегор, но и во други места трае уште од паганскиот период, за ТВ Стар објаснува етнологот Славко Ѓорѓиев.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Со едукација за рециклажа, децата од Вера Циривири Трена го одбележаа Денот на планетата земја

Со едукација за рециклажа, децата од д.г. Вера Циривири Трена го одбележаа Денот на...

Добра идеја, тим и јасен план се потребни за успешна реализација на стартап бизнис,

На годинешната Недела на претприемништвото професори од универзитетот Гоце Делчев во Штип и од...

Јорданов работи без градежна дозвола, истакнаа од СДСМ. Јорданов: Од СДСМ прашуваат зошто се работи

Иван Јорданов  гради набрзина, а потоа  дава изјави , сече ленти и снима филмови, ...