HomeМакедонијаВојна до исцрпување. Тутунарите влегуваат во финансиски колапс

Војна до исцрпување. Тутунарите влегуваат во финансиски колапс

Published on

Очигледна војна до исцрпување е започната помеѓу тутнопроизводителите, државата и откупуивачите. Пролонгирањето на откупот за нив е вовед во финансиски колапс кој е неизвесно колку тие ќе можат да го издржат.

Кои се размислувањата и стратегијата на тутунарите одкако се поизвесно е дека цената која ја бараат тешко ќе можат да ја добијат.

Парите од ланската реколта за производителите се егзистенција и тие на нив чекаат веќе половина година. Презадолжени се, а требаат пари и за живот. Дали ова нема да го доведе во прашање досега покажаното цврсто единство ?

Во меѓувреме, тутунски од Прилеп пред Нова година ги покачи откупните цени за 10% веројатно испитувајќи го пулсот на производителите. На ова се додава и изјавата на ресорниот министер за максимална откупна цена од 400 денари, што е далеку од бараните 600. Во прашање е откуп на повеќе од 13 илјади тони тутун кој засега стои во складиран во кукните магацини.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Мицкоски пред парламентот наидовме на опљачкана држава и кримал на секаде

Наследивме опљачкана држава и кримаинал на секаде околу нас но за 30 дена од...

Угледниот професор Бранимир Јовановиќ алармира : за камати годишно плакаме повеке отколку за пензии и социјална помош

Постојат два загрижувачки индикатори поврзани со ребалансот на Буџетот за 2024 година што новата...

СДСМ повторно  поставува прашања за имотот на Јанушев и Тошковски

СДСМ  денес повторно поставува прашања за имото на Игор Јнаушев и Панче Тошковски. Првиот...